slider01.jpg slider_06.jpg slider_01.jpg slider_03.jpg slider_04.jpg slider05.jpg
 
Nieuwsafbeelding

Sportpark Elsgeest in Voorhout gaat voor rookvrij!

11-9-2024  | 



Sportpark Elsgeest in Voorhout gaat voor rookvrij!
Voetbalvereniging Foreholte, M.H.C. Voorhout, S.V. Voorhout en H.V. Foreholte bundelen hun krachten

Voorhout, 9 september 2024

De verenigingen van Sportpark Elsgeest hebben de handen ineengeslagen om het hele sportpark rookvrij te maken. Sporten en roken passen niet bij elkaar, vinden de sportverenigingen.

De eerste stap om het gehele sportpark rookvrij te maken, kwam bij een inwoner vandaan. Na contact met de gemeente was dit aanleiding om met alle verenigingen en later Viteylingen om tafel te gaan en te kijken of het gerealiseerd kon worden. Ook vanuit de verenigingen was de wens er al langer. "We hebben hier de unieke situatie dat we een sportterrein delen. Doordat iedereen meewerkte, konden we gezamenlijk de stap zetten om het sportpark rookvrij te maken,” vertelt
Jeroen Hoogink van Voetbalvereniging Foreholte. "Het is leuk om met elkaar meters te maken en stapje voor stapje dichter bij de Rookvrije Generatie te komen,” vult Lex van Leijden van S.V. Voorhout aan.

Patrick Hartwijk van M.H.C. benadrukt ook de rol van verenigingen in de beweging naar een Rookvrije Generatie: "Als sportvereniging heb je ook een sociale en maatschappelijke functie, daarom dragen we hier ook graag aan bij.” Wethouder Reny Wietsma is trots om te zien dat dit gezamenlijk wordt opgepakt en dat het ook zichtbaar wordt gemaakt: "Ik vind het mooi om te zien dat een initiatief van een inwoner zo goed wordt opgepakt. Dat moedigen we als gemeente aan, want we zien graag dat onze samenleving energiek en krachtig is.’

Omgaan met handhaving
Toch blijft niet mogen roken een lastig onderwerp om bespreekbaar te maken in en om sportverenigingen. Om die reden organiseert GGD Hollands Midden trainingen over het handhaven van de rookvrije gebieden en sportparken. Zo ook voor de Voorhoutse sportverenigingen.
Wietsma: "Het is fijn om te zien dat de GGD ook is aanhaakt en helpt met het omgaan met rookvrije sportparken. Uiteindelijk wil je met een goede woordkeuze mensen verleiden niet te roken in de buurt van kinderen, of het op een andere plek te doen.”

Voorbeeld voor andere verenigingen
Het advies aan andere sportverenigingen in Teylingen? "Doe dit ook!” zeggen de verenigingen.
Hoogink: "Ook als je alleen op een terrein zit, kan je rookvrij worden. Roken en vapen horen niet bij
sport.”